U bent hier: Home › Nieuws

Nieuws

Nieuws Redacteur Kei: Verslag van het 23e TCU biljartkampioenschap
   (03-04-2018, door: Frances Gerritsen)

AALT OLEMAN BOKAAL 2018
(Karel Keu, topsportredactie)

‘Ik ben een ivoren bal 
In het diepst van mijn gedachten
En lig op de eerste stoot 
Geduldig te wachten
Over het groene laken
Van mijn geheimste begeren
Rol ik glimlachend voort
Niets kan mij deren
Om mij raast de rauwe wereld
Rinkelen geld en glazen bier
Klinkt de zinneloze kreet van
Ober daar en ober hier
Zalig lig ik rond te kijken
Hagelblank en engelrein
Al wat ik doe is 
Biljartbal te zijn’

Tot zover de overpeinzingen van één van de witte biljartballen, precies 70 jaar geleden op papier gezet door Godfried Bomans. De overgang naar de werkelijkheid van 23 maart 2018 is groot, maar het moet! Op deze datum vond het 23e biljartkampioenschap van de voormalige tennishelden van TC Ugchelen  (minder dan de helft van het aantal deelnemers is nog lid van TC Ugchelen) plaats in Café Tapmarin. Onnodig te vermelden dat er inderdaad flink getapt werd en dat doet uw Karel dan ook maar niet. 
Café Tapmarin is dagelijks vanaf 14.00 u geopend. Aan de ruime bar of aan één van de tafeltjes kunt u onder het genot van een drankje en/of een hapje menig gezellig uurtje doorbrengen. Dit alles tegen een zeer schappelijke prijs. Belangrijke (sport) evenementen zijn te volgen op een groot beeldscherm en regelmatig is er in het café live muziek aanwezig. Tapmarin is tevens de thuishaven van diverse biljart- en dartverenigingen. Café Tapmarin is voorzien van een verwarmd overdekt terras en een inpandige rookruimte. Fijn dat u dat nu ook weet!
Aan het biljartkampioenschap deden mee de volgende kanjers:  Wolf, van Veldhuizen, van de Bijl, Aarden, Kool van Kool BV, Ratelband, Goedings, Kruiskamp B, Rutgers, Nieuwenhuis, Kaptein, Verhoef, Kruiskamp J, Jansen, Oostenbrink en Busser. Wat een vreemde, niet alfabetische volgorde zult u denken. Welnu, de heren worden vermeld in de volgorde van de eindstand, van laag naar hoog welteverstaan! 
Naast fanatiek en niet al te goed biljarten staat een avond als deze natuurlijk ook altijd in het teken van een gezellig praatje met je oude maten, die je niet al te vaak meer ziet en dat dan onder het genot van een licht alcoholische versnapering, gelardeerd met een vet hapje. Ingrediënten dus die ervoor zorgen dat je de avond prima doorkomt. 
Zo luisterden wij ademloos naar onze kleine generaal, die geweldig kan vertellen over zijn super volslanke, meestal in hobbezakken geklede vriendin E.T. (niet te verwarren met ET). Zo hoorden wij ook dat Verhoef een seizoenkaart heeft bij ADO Den Haag en één van de goede vrienden is van de Haagse lijstduwer Henk Bres.
Uitbater Christiaan vond het niveau van het biljarten blijkbaar niet al te best, want al snel had hij een groot beeldscherm aangezet met wat mannetjes in oranje en witte shirts die meestal vergeefs probeerden de ronde bal aan dezelfde kleur door te spelen. Dat beeldscherm en biljarten doet ons natuurlijk direct denken aan de meesterlijke reclame van Amstel Bier over de drie vrienden die met een vaasje bier in de hand aan een tafeltje naar voetballen zitten kijken. Tussen hen en het beeldscherm waren twee beeldschone dames aan het poolen. Toen één van de dames aan de mannen vroeg: ‘sta ik in beeld?’ antwoordden de mannen heel enthousiast ‘ja!’.
Jammer dat er deze avond zoveel ‘Chris’ geroepen werd, vooral als Chris Busser aan het spelen was, de aow- er dacht nog even dat hij toch fans had, maar het bleek hier te gaan om noodkreten richting barkeeper Chris(tiaan) als de glazen weer eens bijgevuld moesten worden, althans dat werd beweerd. Zelf denkt de oude man toch vooral aan pogingen hem af te leiden tijdens zijn mooie stoten, ook al vanwege het feit dat hem alleen gevraagd werd hoe het met hem ging als hij aan het biljarten was!
Busser liet zich zelf ook niet geheel onbetuigd toen bleek dat hij in de finale niet moest spelen tegen zijn eeuwige rivaal Jansen, maar tegenover Oostenbrink kwam te staan. Het was natuurlijk al de verrassing van de avond dat Jansen in de halve finale, nota bene gewoon met libre een partij verloor. Bij Oostenbrink sloegen de stoppen toen een beetje door, want hij beweerde ook goede kansen te hebben in de finale. Fijntjes werd hij eraan herinnerd dat het inderdaad wel weer eens tijd werd om te winnen, omdat zijn naam voor het laatst voorkwam op de bokaal in 2001 en Busser de regerend kampioen is. Met 27-18 besliste Busser de finale in zijn voordeel.
Ook dit jaar maakte zijn winnaarsrondje (opvallend veel deelnemers gingen toen plotseling over op sterke drank) meer indruk dan zijn speech, waarbij hij nog wel speciale aandacht vroeg voor het 10e Pitch & Putt kampioenschap van TC Ugchelen op 23 juni 2018, geeft u op! Uiteraard dronken we ook nog een biertje op onze biljart- en tennisvrienden Aalt en Joop, ons veel te vroeg ontvallen.
Jammer dat op deze avond onze vaste supporters Hans Schoen, Wil Helmes, Ben Bouten, Leen Kleingeld, Fokje Dokter, Con Domen, Jos Thie,  Dick Sack, Bennie Dood en Benthe Bollmann opnieuw de weg naar ons optreden niet konden vinden, want dan was het wellicht nog gezelliger geweest.
Onderstaand een foto van dit illustere gezelschap, waaruit blijkt dat de heer Kool van Kool BV reeds vertrokken was ten tijde van foto, die na afloop genomen is en dat is bij sommigen duidelijk te zien!

Eeuwige Ranglijst Aalt Oleman Bokaal (de stand, naam, het aantal punten, de uitslag van 23 maart 2018 en aantal deelnames na 8 keer ‘handicapbiljarten’):

1

Chris Busser

106

1

8

2

Jaap Jansen

105

3

8

3

Johan Kruiskamp

82

4

8

4

Hans Nieuwenhuis

75

7

8

5

Peter Oostenbrink

71

2

7

6

Edwin Kaptein

65

6

8

7

Gerben Verhoef

64

5

7

8

Willem Rutgers

58

8

7

9

Marcel van de Bijl

54

14

8

10

Jacco Wolf

52

16

8

11

Bertil Kruiskamp

49

9

6

12

Arend Vos

45

 

6

13

Cor Aarden

44

13

7

14

Hans Goedings

41

10

4

15

Dick Ratelband

34

11

4

16

Ruud van Veldhuizen

34

15

7

17

Melle Riemersma

24

2

18

Gerrit Konink

23

 

3

19

Wim Kool van Kool BV

23

12

3

20

Henri de Witte

7

1

21

Casper van Hensbergen

3

2


Ogenblik a.u.b. ...